СОСЗР ви приветства с посещението ви в най-новото издание за национална сигурност, отбрана и въоръжени сили

ветерани

Ветерани

46 години в армията. Това е генерал-лейтенант Тако Кръстев

 

Спирдон Спирдонов

Роден е в с. Долна Мелна, Трънско, но си е чист софиянец.  През 1927 г. баща му премества семейството си в престижния столичен квартал “Лозенец”. От тук започва бурният живот на генерал-лейтенант от запаса доцент Тако Кръстев, който днес със съратници, приятели, близки и познати ще отбележи своята 90-годишнина. Като ученик бил отличен математик. В гимназията се отдава на политика и влиза в РМС, заради което попада в затвора, където го заварва 9 септември 1944 г. На фронта отива като доброволец, но получава фелдфебелско звание. Завършва право, и като капитан започва да обучава курсантите във военното училище.

Спортът неизменно съпътства живота на генерала. Десет години, спомня си той, бях председател на ЦСКА. От тогава е добър приятел с Христо Стоичков. По негово време футболната ни легенда отива да играе в Барселона. Не е случайно, продължава по-нататък разказа му, че в дружинка “Незабравка” на министъра на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров бях и водач, и пробивач. Помним, че беше и писач. Редовно изпращаше до в. “Народна армия” дописки от походите на генералите. Питам го за името на дружинката. Защо “Незабравка”, навярно защото никого не забравя. Не, отговаря ми генералът, бяхме си обещали ние да не се забравяме цял живот. Добрата физическа подготовка и днес си казва думата. Макар и след инсулт Тако Кръстев се движи сам, помагайки си с бастунчето. Толкова се бях запалил по линията на спорта, припомня си той, че подадох рапорт за напускане на армията. Спрял го Боян Българанов.

Военното си образование продължава в академия “Фрунзе”. Връща се в родината. За една година е майор и подполковник. За мен маршал Жуков е бог във военното дело, подчертава генерал Кръстев. След поредица от командирски длъжности завършва Академията на Генералния щаб отново с отличен. Дипломната му работа била за овладяване на проливна зона от сухопътни сили във взаимодействие с военновъздушен и военноморски десант. Лично маршал Рокосовски изразил отличните си впечатления. От тук нататък се зареждат все висши командни постове и отговорности: началник на оперативно управление, началник на Военна академия “Георги С. Раковски”, военен представител в Министерския съвет със звание “генерал-лейтенант“ и длъжност заместник-началник на Генералния щаб. Бях и секретар на Държавния комитет по отбрана, тогава за това не се говореше, разкрива той тайната след 2-3 десетилетия.

Пагоните сваля през 1991 г. Не остава обаче в къщи. В продължение на 10 години е председател на Съюза на ветераните от войните. До миналата година, когато го освобождават на пленум. Независимо от всичко, колкото сили имам ще ги отдам на тази военно-родолюбива организация, завършва разказа си генерал-лейтенант от запаса доцент Тако Кръстев.     

 

28.07.2010 г.

 

Ветерани
В петък 163 ветерани от войните от Плевен ще получат юбилейни медали

Спирдон Спирдонов

Тържеството е насрочено за петък във Военен клуб – Плевен. Изпратили сме покани на 163 ветерани от града, каза за „Отбрана” председателят на Областния съвет на ветераните от войните полковник от резерва Иван Смарандов. В цялата област фронтоваците са 713. В някои от селищата юбилейните медали във връзка с 65 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма вече се раздават от кметовете. Очаква се на предстоящото тържество да участват представители на местната власт, началникът на гарнизона и на неправителствени организации. Един медал ще предоставим за съхранение на Регионалния исторически музей, посочи председателят на областната организация. Той е подготвил в сградата на Военния клуб фотоизложба от Осмия конгрес на Съюза на ветераните от войните, който се проведе на 23 и 24 юни т. г.

14.07.2010 г.

 

На снимката: Полковник от резерва Иван Смарандов показва фотоизложбата във Военен клуб – Плевен, посветена на Осмия конгрес на Съюза на ветераните от войните. 

Ветерани
14 950 са ветераните от войните у нас Спирдон Спирдонов

Осмият конгрес на Съюза на ветераните от войните отчете, че у нас днес има 14 950 живи фронтоваци. В ЦВК се събраха 146 делегати. Съюзът бе определен като значима обществена патриотична организация в приветствието на министъра на отбраната Аню Ангелов. То бе прочетено от заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова. Поздравителни адреси изпратиха президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева, посланикът на Руската федерация Юрий Исаков, началниците на видовете въоръжени сили и редица неправителствени организации. Сред гостите в залата бяха председателите на останалите военно-родолюбиви съюза генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, младши лейтенант от запаса Петър Велчев и полковник от запаса Николай Рухчев. Специално поздравление до своите бойни другари бе изпратил 100-годишният ветерани от Варна Васил Вълчев. Да не забравяме, че загиналите през войната ни оставиха завета да пазим родината си, се посочваше в приветствието му.

В конгреса участват, като делегати, потомци и съмишленици. Така се изпълнява визията от преди 10 години за подмладяване на съюза. Днес повечето председатели на областни и общински структури са скоро излезли от армията офицери. 

 

23.06.2010 г.

На снимката: Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов поздравява председателя на Съюза на ветераните от войните д-р Тодор Анастасов.

Снимка Димитър Бебенов

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg