СОСЗР ви приветства с посещението ви в най-новото издание за национална сигурност, отбрана и въоръжени сили

Кадрови

Кадрови

Поздравиха старшина от запаса Цанко Тошев

0tbrana.alle.bg

Председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов и председателят на столичната организация на съюза генерал-майор от запаса Китан Русанов поздравиха днес старшина от запаса Цанко Тошев за негоивя рожден ден. Служил в ПВО и ВВС днес запасният старшина е един от най-активните членове на военно-родолюбивата организация.

02.09.2010 г.

Снимка Димитър Бебенов

 

 

Президентът награди генерал-лейтенант Иван Добрев с кортик

Красен Бучков

Със специален кортик за дългогодишната си служба в Българската армия и за заслуги към Сухопътни войски е награден с кортик началника на СВ  генерал-лейтенент Иван Добрев. От щаба на СВ, представен от новия си началник генерал-майор Стефан Василев, заслужилият генерал бе награден с мобилен телефон. На тържеството в МO-2 не присъстваха министърът на отбраната и заместник-министрите, които  участваха в церемонията по награждаването на генерал-лейтенант Добрев по-рано през деня.

Добре дошъл на генерал-лейтенант Добрев в резерва!

01.09.2010 г.

Кадрови
Трима генерали и един адмирал – в резерва, министърът ги награди

otbrana.alle.bg

Министърът на отбраната Аню Ангелов награди с почетен  знак на Министерството на отбраната „Св. Георги” – І степен генерал-лейтенант Иван Добрев, началник на Сухопътните войски, генерал-майор Димитър Димитров, първи заместник-началник на Сухопътните войски, кондраадмирал Симеон Цеков, заместник-командващ Съвместното оперативно командване и генерал-майор Пламен Студенков, директор на служба „Военна информация”. Отличията на висшите офицери бяха връчени за заслуги към отбраната на страната и  по повод освобождаването им от военна служба, се уточнява в съобщението на Пресцентъра на МО.

31.08.2010 г.

Кадрови
Обновиха командването на Сухопътните войски

otbrana.alle.bg

На официална церемония днес генерал-майор Стефан Василев прие поста „Началник на Сухопътните войски” от генерал-лейтенант Иван Добрев, съобщи Пресцентърът на МО. Той е завършил ВНВУ „Васил Левски” – Велико Търново. Преминал е през всички командни длъжности в Сухопътни войски от командир на взвод до началник щаб на Сухопътните войски. На церемонията беше представен и новият първи заместник-началник на Сухопътните войски  бригаден генерал Нейко Ненов. Той прие поста от генерал-майор Димитър Димитров.

31.08.2010 г.

 

Нов управител на ТЕРЕМ в Търговище

otbrana.alle.bg

Съветът на директорите на "ТЕРЕМ" ЕАД гр. София на свое заседание проведено на 18.08.2010 г. взе решение да прекрати Договора за възлагане на управление на "ТЕРЕМ – Хан Крум" ЕООД, гр. Търговище с г-н Ясен Колев Христов и го освободи като Управител на посоченото дружество.
За управител на "ТЕРЕМ – Хан Крум" ЕООД, гр. Търговище Съветът на директорите избра г-н Христо Богданов Богданов.

Кадрови

Военновъздушната учебна база е с нов командир

Спирдон Спирдонов

Полковник Васил Лазаров е новият командир на ВВУБ „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Той прие длъжността от полковник Анатолий Кръстев, който е назначен за помощник-началник на ВВС по подготовката. Новият командир се завръща от обучение във Военновъздушния колеж на САЩ. Той е бил началник на направление ВРВД в под. 22800 София. Смяната бе извършена в присъствието на началника на ВВС генерал-майор Константин Попов, съобщиха от базата. Полковник Кръстев бе командир на ВВУБ от 2007 г.

След официалното подписване на Акта за приемане и сдаване на длъжността, пред строя на целия личен състав на поделението, полковник Анатолий Кръстев благодарил на всички за всеотдайността и отговорността проявена през изминалите години: „Смятам, че оценката, която началникът на ВВС генерал – майор Попов даде за дейността на базата показва това, че сме се стремили винаги да изпълним задачите, които са ни поставени от командването на ВВС. Искрено пожелавам на полковник Лазаров и на всички вас да продъжите да работите по този начин с тази воля и вдъхновение, така че да множите успехите и да способствате за издигането имиджа на ВВС . Благодаря ви!” Той обещал и от новата си служебна позиция ще продължи да работи за развитието на базата. Полковник Васил Лазаров благодарил на началника на ВВС генерал – майор Попов за оказаната висока чест и доверие да поеме командването на ВВУБ „Г.Бенковски”. За своя предшественик посочил следното: „Видях, че машината е добре смазана и разчитам, че от тук нататък ще продъжим да работим по същите отлични стандарти.” Генерал-майор Попов посочил, че базата има своето уникално място и роля в цялостната дейност на ВВС. Той разчита на по-нататъшното усъвършенстване на стандартите на подготовка с оглед на сериозните предизвикателства пред ВВС.

12.08.2010 г.

Снимката е предоставена от ВВУБ

 

Министърът на отбраната награди запасни офицери

 otbrana.alle.bg

За активно участие в дейността на СОСЗР по популяризиране на българския военен дух и поддържането на съвременната военноисторическа памет и във връзка с навършване на кръгли годишнини министърът на отбраната Аню Ангелов награди с грамоти полковниците от запаса Пенчо Гуевски, навършва 80 години, Георги Даскалов – 80 години, Трендафил Василев – 70 години, Стефан Стефанов – 70 години и Кънчо Атанасов, член на Съюза на българските писатели.

С друга министерска заповед с грамоти бяха удостоени офицерите от запаса капитан I ранг Милан Миланов, полковниците Минчо Юруков, Желю Желев, Мирчо Раевски и Иван Ников, майор Стефан Стефанов и капитан Митьо Митев.

09.08.2010 г.

Трима генерали и един адмирал минават в резерва, Сухопътни войски - с ново командване, вертолетчиците също  

otbrana.alle.bg

Правителството предлага на Президента на Република България да освободи, считано от 1 септември т. г., от длъжност и от военна служба поради достигане на пенсионна възраст четирима висши офицери. Това са началникът на Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев и неговият първи заместник генерал-майор Димитър Димитров, заместник-командващият на Съвместното оперативно командване (СОК) контраадмирал Симеон Цеков и директорът на служба „Военна информация” генерал-майор Пламен Студенков. Поради номинирането му за назначаване на международна длъжност в щаб на НАТО, бригаден генерал Стефан Петров ще бъде освободен като командир на 24-та вертолетна авиационна база. За началник на Сухопътните войски се предлага генерал-майор Стефан Василев, който в периода февруари 2008 г. – юни 2009 г. беше началник на щаба на СВ. За първи заместник-началник на СВ е определен бригаден генерал Нейко Ненов, а полк. Златко Златев се предлага за командир на 24-та вертолетна авиационна база.

Министърът на отбраната поздрави председателя на Областната организация на СОСЗР в София

otbrana.alle.bg

Поводът бе 80-годишнина на полковник от запаса д-р Иван Ников. Той е един от възстановителите на СОСЗР и вече 18 години е начело на Софийската областна организация. Министърът на отбраната Аню Ангелов го награди с грамота. Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов му връчи поздравителен адрес. Юбилярът получи специални поздравления от Областния съвет на организацията, от негови колеги и приятели.

19.07.2010 г.

Президентът освободи генерал-майор Володя Цветанов от длъжност

С Указ №171 от 25 юни 2010 г. президентът Георги Първанов освободи от длъжност генерал-майор Володя Цветанов от длъжността "Главен инспектор на Министерството на отбраната". Указът е публикуван в Държавен вестник от 9 юли 2010 г. Очаква се генералът да премине на военно-дипломатическа работа.

10.07.2010 г.

 

Освобождават главния инспектор на МО, става дипломат

Правителството ще предложи на Президента на Република България да издаде указ за освобождаването на генерал-майор Володя Цветанов като главен инспектор на Министерството на отбраната. Предложението е във връзка с номинирането на ген. Цветанов за назначаване на длъжност в задграничните представителства на България.

23.06.2010 г.

Висши офицери преминават в резерва

Един адмирал и шест генерали се разделят с военната служба и преминават в резерва. По този повод те бяханаградени от министъра на отбраната Аню Ангелов. Отличени бяха вицеадмирал Емил Люцканов с почетен знак на Министерството на отбраната „Св. Георги” – І степен, генерал-майор Кольо Бъчваров и генерал-майор Ангел Златилов със знак „За принос към Министерството на отбраната”, бригаден генерал Иван Мечков,  бригаден генерал Стоян Генков,  бригаден генерал Ангел Главев и бригаден генерал Кольо Милев с почетни знаци на Министерството на отбраната „Свети Георги” – ІІ степен.

Няма съмнение, че всеки от тях е дал много на Българсака армия и родната отбрана. Добре, че не бяха забравени техните заслуги!

22.06.2010 г.

Честито на полковник Нелко Ненов! Той е новият декан на Шуменския военен факултет

 

Полковник инж .доц. д-р Нелко Петров Ненов  е новият декан на факултет „АПВО и КИС” на НВУ „В. Левски” в Шумен , съобщиха от висшето учебно заведение. Той е  е избран на общо събрание, завършило в късния следобед на 15 юни 2010г.. От общо 61 гласували полк.инж. доц.д-р  Ненов е получи  35 гласа „за” . Изборът се  наложи  поради изтичане на мандата на досегашния декан на факултета полк.инж.доц.д-р Николай Досев . Полк. доц  . Нелко Ненов  ще оглавява военният факултет в Шумен  през  следващият четиригодишен период от настоящия мандат.

17.06.1010 г.

Бригаден генерал Красимир Кънев пое командването на Карловската бригада  

 

Бригаден генерал Красимир Кънев пое от днес командването на 61 Стрямска механизирана бригада.  Той е назначен на тази длъжност с указ на президента от май 2010 г., съобщи Пресцентърът на МО.  Досегашният командир на бригадата бригаден генерал Кольо Милев завършва кадровата си военна служба в Българската армия.

На церемонията са присъствали генерал-майор Йордан Йорданов, заместник-началник на отбраната и бригаден генерал Андрей  Боцев, заместник-началник на Сухопътни войски, става ясно още от съобщението.

15.06.2010 г.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg