СОСЗР ви приветства с посещението ви в най-новото издание за национална сигурност, отбрана и въоръжени сили

Вестник "Българска армия" спести половин брой на читателите си за 2010

Oтtbrana.alle.bg

Ръководството на вестник  “Българска армия” финтира читателите си с половин брой за отиващата си  година. Изданието няма още главен редактор и отговорността за всичко продължава да се поема от  екип, където не се знае директорът на дирекцията  директор ли е, главен редактор на вестника ли е  или главен администратор  в телевизията.

Прави впечатление , че в последния брой за годината страниците посветени на родната полиция сякаш са повече от тези за армията. Отбелязваме го, защото изданието все още се финансира само от Министерството на отбраната, а МВР-то си има немалко други лоялни издания. Може би затова пак не е намерено повече място,  а защо не  страница-две,  за завърналите се от Афганистан военнослужещи от осма охранителна рота. Излиза, че миротворците са лицето на България само в адмирациите на министри и зам-министри, а в. “Българска армия” предпочита да запълва пространството си със снимки на неосъдени “престъпници”. Прави впечатление и венцеславането на Военния клуб в годината, когато е свършил най-малко работа в сравнение с предходните.

Годишният коментар за армията е един неангажиращ преразказ на казаното от министъра на отбраната през годината. На страниците биха могли да се появят анализи и по социалната тема и по закона и Бялата книга, и по Стратегията за национална сигурност. За сметка на  някои от другите политически коментари. Но това сякаш е съвсем нормално с оглед настъпилото през годината политизиране на армейския седмичник, предназначен  за деполитизираните си читатели.

Хубаво е, че във вестника се е снимал екипът на ВТК, за да видят хората , кои не са си свършили работата през годината. Не става дума за “шерпите” , а за онези , които започнаха службата си във ВТК с обещания и завършиха годината с обещания за следващата.

Пожелаваме на вестника през 2011 успешна  пазарна атака   и хонорарна контраатака.

29.12.2010 г.

Четете www.otbrana.com

 

"Българска армия" е на път да се върне към същността си

Otbrana.alle.bg

След няколкомесечни добронамерени препоръки от „Отбрана” в. „Българска армия” е на път да се върне към същинската си функция, т.е. да информира за войската, отбраната и националната сигурност. Стана ясно, че не винаги е добре да се правят съкращения на килограм. Така се случи в края на май. От последните два броя виждаме, че военноморската тема отново се връща на страниците. Явно не е било добре без кореспондент за ВМС. Разбира  се, има още доста път да се извърви. Успех през новата 2011 г.!

Все пак в този брой можеше да се разкажат подготвените от МО поправки на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Там има доста интересни неща, които не се ограничават само в промяна на наименования, т.е. те не са козметични, за да се пренебрегват. Три страници са отделени на одобрената от правителството Стратегия за национална сигурност, която чака думата на парламента. Това е добре, има различни мнения. За съжаление обаче не става ясно каква е разликата между проекта, публикуван за обсъждане на 3 юни т.г. и този, който Министерския съвет одобри. Този въпрос също е много интересен. Той засяга Въоръжените сили, включително техния резерв, разузнавателната общност и др. сфери. Очевидно е, че кабинетът се е съобразил с една част от препоръките по време на общественото обсъждане на стратегията. Като че ли и в. „Българска армия” трябваше да види това.

17.12.2010 г.

Четете www.otbrana.com

 

"Българска армия” обяви, че в същност съкращения във войската няма да има

Otbrana.alle.bg

„За всички желаещи места в строя!” С това бодро заглавие започва днешното петъчно петачно издание на в. „Българска армия”. Интересно по коя формула е направено изчислението, че броят на желаещите и на свободните места ще бъде 1:1. Или няма да има никакво редуциране на войската, както предвижда Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, ако всички военнослужещи пожелаят да останат?! Явно има някаква тайна, която МО крие, но неговото издание побърза да огласи. Има, разбира се, и някои явни новини, които незнайно защо се премълчават. Как премина например срещата на министъра на отбраната с военнослужещите и обществеността във Враца и какво мислят там за закриването на поделението? Или какво реши Народното събрание с промените в Кодекса за социално осигуряване, които имат пряко отношение към броя на желаещите да останат в армията и да си потърсят места в други поделения? За редакцията не е толкова важно и решението на правителството за одобряване на проекта на дълго чаканата Стратегия за национална сигурност. За читателите, според в. „Българска армия”, нямат никакво значение промените в наредбата за допълнителните възнаграждения на военнослужещите.

Добри думи заслужава „Военно издателство” ЕООД. То събуди електронния вестник „Българска армия”, който заспа на 3 август. И продължава делото от пролетта на 2009 г. Поне това става ясно от пощенския адрес на изданието на ул. „Иван Вазов 12”. И още нещо интересно - електронният му адрес е на закритата отдавна Изпълнителна агенция „Военни клубове и информация”.

10.12.2010 г.

Четете www.otbrana.com

 

 

Ало, "Българска армия", не заблуждавайте хората

С паркетна и интернетска журналистика не се печелят читатели. Във Враца и Шумен военнослужещите питат дали имат вестник.

Otbrana.alle.bg

Днешното издание на седмичника „Българска армия” за пореден път показа, че редакцията е далеч от въпросите, които вълнуват по-голямата част от неговите читатели, т.е. военнослужещите и техните семейства. Стара истина е, че с паркетна, а напоследък и с интернетска журналистика, читатели не се печелят. Още по-лошото е, когато се опитваш да заблуждаваш, т.е. да подценяваш компетентността на аудиторията си. За какво става дума?

Никои, включително и правителството, не си е помислял да увеличава възрастта за пенсиониране на военните. Това не е разбрал само вестникът. Журналистите от в. „Българска армия”, който все още няма главен редактор и заместник-главни редактори, трябва да са наясно, че военнослужещите придобиват право на пенсия независимо от възрастта си. Ключовата роля тук играе осигурителният стаж, който е различен за различните категории. Големият проблем в предложените от правителството поправки на Кодекса за социално осигуряване е в преизчисляването на осигурителния стаж при пенсиониране именно за различните категории военнослужещи. Той породи и лавината от рапорти. „Българска армия” обаче ни внушава в интервюто си с представител на НОИ, че такова нещо няма. Съвсем друго говорят законопроектът, работният доклад на социалната комисия, министърът на отбраната, депутати от различни парламентарни групи, ако щете и премиерът.

Да премълчаваш тревогата на хората не е върх в журналистиката. Във Враца и Шумен военнослужещите и техните семейства питат има ли в. „Българска армия”. За тях може би няма. Нищо не пречеше да се направи един репортаж от Враца, Горна Оряховица, Павликени и Шумен. Парадоксално е, че министърът на отбраната Аню Ангелов отива при тези хора, военните журналисти обаче се притесняват от срещите с тях!  Разбира се, много по-лесно е да напълниш страниците с историята за фалшивата диплома на бившата шефка на фонд „Земеделие”, без да откриваш нещо ново, разбира се. Добре, че най-сетне редакцията отдели място на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, който има какво да каже на читателите. Забрави обаче за новата наредба за атестиране на военнослужещите и подробния коментар, който МО направи. Но, в. „Българска армия” и в този брой показва, че приоритетите му са други.

3.12.2010 г.

Четете www.otbrana.com

За “Българска армия” във Враца всичко е спокойно, мненията на воините не са важни

Otbrana.alle.bg

Министърът на отбраната предпочита от разстояние, във в. “Българска армия” , да отговаря  на въпросите на готвещите се за протест граждани на Враца. Няма нито едно мнение на военнослужещи, съпруга или жител на града, където гарнизонът се закрива. Няма как да научат за министерските размисли и миротворците в Афганистан, защото не получават вестника, а електронното издание е замразено. Пък и какво ще научат – от интервюто на министъра излиза, че двадесетте заплати са социални помощи. В този брой на вестника са предпочетени официални мнения и позиции и е зачеркнат тотално делникът на войските. Мижава кореспонденция разказва за съвещанието на Сухопътни войски, най-засегнатия от промените вид въоръжени сили.

Станаха традиция във вестника кабинетните разследвания. Един от редакторите вече откри рубрика “Бой по вързани кучета”(разбирай бивши министри), което се включва прекрасно в политическия хор на иначе деполитизирания (би трябвало) армейски вестник. Друг прави интернетско разследване за наркотиците в света на цели  две страници.

“Солидарност, сила, решителност”, “НАТО и Русия вече не са врагове”, “Получаваме перфектни оценки за НАТО” – след като всичко е след “дъжд качулка” можеше поне заглавията да не са “интернационализъм в действие” – осма етажерка, пети шаблон.

Едва ли Велизар Шаламанов дава даром  разработки на Българската армия, след като “шаламанизацията” на МО и войската му излиза безплатно. А един бивш мастит медиен комсомолски секретар  поучава: “Леви, десни, десни, десни...” – сякаш командва себе си.

Спортистите налучкаха ваксата. Графиката е едно от малкото добри неща на новия вестник. Но при толкова  големи редактори  няма ли кой да  се сети, че огромните снимки на първа страница “разстрелват от упор” малката глава “Българска армия”.

Хайде сега,продължавай -десни!...

26.11.2010 г.

Четете www.otbrana.com

 

 

Министър Аню Ангелов: Няма никакъв скандал с видеонаблюдението

otbrana.alle.bg

Видеокамерите в столичния хотел „Шипка” и някои военни клубове са поставени заради сигурността на военнослужещите, казва в интервю за

днешния брой на седмичника „Българска армия” министърът на отбраната Аню Ангелов. Тази система според него облекчава извънредно много охраната на обекти, тя ще бъде запазена и усъвършенствата. Дори ще бъде въведена в казармени райони. Тази инвестиция се връща много бързо, почти мигновено след монтирането, отбелязва още министърът. Според него в тази история, която занимава цяла седмица медиите и обществото, няма никакъв скандал. Военната полиция е направила своето разследване и е предоставила материалите на Военноокръжна прокуратура. Още от думите на министъра: „Един журналист сбърка и вместо 2008-а каза 2009-а и Цонев веднага каза ”А, това е ставало след мен” В същност това разбуни този т.нар. скандал.”

 

(Жалко, че МО спря електронното издание на в. "Българска армия" и интервюто на министъра, в което има и информация по някои актуални социални въпроси, отнасящи се особено за тези, които ще бъдат съкратени, не може да се прочете от повече хора.)

26.11.2010 г.

Четете www.otbrana.com

 

"Българска армия" вече не смогва със събитията

За честването на празника на Сухопътни войски не остана място, за това, което интересува военнослужещите и семействата им – също

otbrana.alle.bg

За в. „Българска армия” вчера в София нямаше честване на днешния празник на Сухопътни войски. Министърът на отбраната не е поздравявал участниците в тържеството във военния театър. Същото не е сторил и върховният главнокомандващ. На първа страница има един странен текст под снимка с още по-странното обяснение, че вчера в късния следобяд е получено поздравлението на президента за празника на Сухопътни войски. А то беше прочетено около 10 ч. на тържеството, което, както стана дума вече, за армейския седмичник не го е имало. Иначе двама от колегите са се потрудили доста с разработването и публикуването на материали за Сухопътни войски. „Отбрана” не може да не се присъедини към поздравленията за награждаването на подполковник от резерва Цончо Драгански от началника на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев. Както се казва, който го може, си го може. Честито, Цончо!

Наистина назрява времето „Българска армия” да увеличи броя на страниците си. Така ще има място за събития, като пропуснатото и за повече партийно-политически размисли. Все пак наближават избори. Може да се намери страничка и за въпросите, които живо интересуват военнослужещите и техните семейства. Днешният брой срамежливо пропуска в информацията си от посещението на министъра на отбраната в Плевен колко души ще трябва да свалят пагоните и колко ще стягат багажа за други гарнизони, колкото и малко да останаха те. Нямало е място и за гласуваните на първо четене от Народното събрание промени в Кодекса за социално осигуряване, които се отнасят пряко до режима за пенсиониране на военнослужещите. И то до ощетяване на много от тях, което доведе до толкова много рапорти за напускане на армията. Но това не е за първи път през последните месеци, ако това ви успокоява...

19.11.2010 г.

Четете www.otbrana.com

"Българска армия" пак пусна войската в отпуска

И се захвана здраво с политиката

otbrana.alle.bg

 

Какво ли става във войсковите поделения? Нищо, ако съдим от днешното петъчно печатно издание на в. „Българска армия”. Редакцията пак е пуснала войската в отпуска и здраво се е захванала с политиката. От 32 страници няма и пет за живота на армията ни. Не че няма какво да се пише. Хората са по местата си и работят. Не само в поделенията. Цяла седмица военните гасиха пожари, но димът очевидно стигна до столичния адрес на редакцията само благодарение на краткото съобщение на Пресцентъра на МО. Не и на личните впечатления на журналистите и фоторепортерите.

Похвалните усилия на ръководството на МО да поддържа принципа на прозрачност в политиката не са достатъчни, за да намерят място на вестникарските страници. Няма и ред за отчетите на свършеното от министерството и армията през третото тримесечие и през деветмесечието на годината и за анализа на изпълнението на военния бюджет.

Очевидно такава е визията на вестника. Впрочем все още редакционното каре не дава информация кой е главен редактор и кои са неговите заместници. Както е в другите вестници.

12.11.2010 г.

"Българска армия" прати началника на отбраната в "трета глуха"

 

otbrana.alle.bg

С бинокъл трябва да се търси къде е поместена информацията в тазседмичното петъчно издание на в. „Българска армия” за участието  на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов  в конференцията с колегите си от Адриатическата харта. Материалчето е на “осми челен”. Хубаво е, че най-после във вестника  се видя, че армията има и още един вид въоръжени сили – ВМС.

Отразената позиция на съюз  “Атлантик” буди усмивка. Офицерите от резерва хем се натягат на  военния министър с подкрепата на Бялата книга и съкращаването на щикове, хем ратуват за повече войска след 2015. Срам !Какво ли ще е присъдата на историята ? Смях сред колегите предизвика  скучното и шаблонно интервю на заместник-министър Августина Цветкова за дълга и медиите. Дано химнът на  военна полиция не е като  този на  братовчедите им от другата полиция. Турските F-16 ли ще гоним в небето на Гърция? Хуморът във вестника пак е старшински.

Влиянието на промените в пенсионната реформа върху военнослужещите не се коментира. Няма и ред за празните военни магазини и възникналото напрежение в гарнизоните за изплащане на част от полагащото им се имущество в суха пара.

06.11.2010 г.

„Българска армия” загърби президента, парламента, ВМС, запасното войнство...

otbrana.alle.bg

Очевидно е, че колегите от в. „Българска армия” не могат да се ориентират в отношенията между президента и министъра на отбраната. Няма друго обяснение на факта, че днешното петъчно издание не отделя нито ред за тържественото събрание в ЦВК във връзка с отбелязването на 100-годишнината от учредяването на Съюза на запасните подофицери. Нито единият, нито другият е говорил за война между тях. Напротив, включително и по казуса за назначаването на нов директор на служба „Военна информация”, министър Аню Ангелов не веднъж е заявявал, че става въпрос за сблъсък на мнения. Редакцията сигурно си има свое обяснение на въпроса дали това решение е отношение към президента и върховен главнокомандващ, който бе на тържеството и награди СОСЗР, дали е мечешка услуга на министъра на отбраната, който бе изпратил свой заместник, поздравителен адрес и заповед за награждаване на старшини и сержанти от запаса и резерва или е непризнаване ролята на Съюза на запасните подофицери, което би било признак за непознаване на историята. Факт е обаче, че не само в този брой за армейския вестник президент и върховен главнокомандващ у нас няма.

Оказва се, че подобно загърбване има не само за държавния глава. Без значение за вестника е дискусията в парламента по приемането на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили, т.е. може и без други гледни точки. Читателят би могъл да се върне назад и да преброи в колко броя вече няма нищо за ВМС. До попита участва ли генерал Симеон Симеонов в заседанието на Военния комитет на ЕС. Читателят с основание си задава и въпроса армията ни само в София и Пловдивския регион ли е.

„Отбрана” продължава да пита кой е главният редактор на в. „Българска армия”. Кои са и неговите заместници?

29.10.2010 г.

В поръчково интервю "Българска армия" застава на амбразурата заради началничката си

Привет, ескадрони !

otbrana.alle.bg

Заповядано или поръчково е интервюто на директорката на агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" Мария Димчева? Липсата на автор говори за едно от двете. Може би пък авторът от срам  е спестил името си. За близо година агенцията не е направила нищо за военнослужещите от Българската армия. Избирането на Димчева  на пост в международната организация е  реверанс за минали заслуги на агенцията  или просто шаблонен еврепейски ход. Тя може да се похвали само с безпринципни уволнения , извършени под опънатия над некадърността й чадър от началници. Поглед  още от първа страница показва, че "Българска армия" и "Ройтерс" се различават по оценките си за реформите в страната. Полунаколенките и полукритиките в политическия коментар са повторение на делничните анализи и далеч, далеч от рентгеновите изводи в материала на световната агенция.

Постният хумор продължава да се нуждае от гъдел, а остарелите интернетски карикатури миришат на войнишки партенки. ... Е, може Гара Дембеле да е личност на седмицата, дори затова, че е задържан от властите на летище във Франция. Но защо в "Българска армия" са го показали с фланелка на Локо от Пловдив, а не на Левски. Някои май не  са в час с футбола и екипите на тимовете от елитната ни група.

Заглавията на някои от военните материали  са  от пети рафт, шеста лавица на шаблона на етажерките . За разсъжденията по социалната тема би могло да се потърси помощта на "Отбрана", където ясно се казва, какво трябва да се направи, за да няма протести и в армията.

Чао от Довил до Владивосток !

22.10.2010 г.

(Уважаеми приятели, благодарим за мненията ви, които получаваме, за списването на в. "Българска армия". Очакваме и по-нататък вашите писма.)

"Българска армия" пак не улучи новината за войската

Колеги, не подценявайте какво казва премиерът Бойко Борисов за българските пилоти, МиГ-29 и новите изтребители.

otbrana.alle.bg

„Отбрана” с учудване констатира, че и в този петъчен брой „Българска армия” подцени новината за войската и подреди така първа страница, че смачка вчерашното събитие в Българската армия. За чудото в Чили всички писаха цяла седмица. Не бива да се мисли, че у нас има само един вестник. От 4 октомври тече българо-американската тренировка „Тракийска звезда – 2010”. Армейският вестник й посвети няколко реда с две официални снимки. И то точно пред празника на ВВС! Добре, че си поправиха грешката от преди няколко броя и уточниха на колко години са българските Военновъздушни сили. Не е за подценяване обаче какво мисли и казва министър-председателят за българските пилоти, за интереса към МиГ-29, за това, че след магистралите ще дойде редът на новите изтребители и т.н.

В интерес на истината този път на военната тема е отделено повече място. Очевидно е, че редакционният състав се съобразява с няколкомесечните препоръки на „Отбрана”. За съжаление вестникът все още няма главен редактор и заместник-главни редактори, към които бихме отправили препоръки и похвали. 

15.10.2010 г.

"Българска армия" не знае, че е актуализиран проектът на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили

Хелоу, "Българска армия"

otbrana.alle.bg

В новия брой на в. "Българска армия" няма и дума за актуализирания проект на Бяла книга на отбраната и въоръжените сили. А той предполага размисли, които биха били по-полезни на военнослужещите от есеистичните упражнения в коментарите. Няма и ред за стопирания  Кодекс за социално осигуряване, който засяга съдбите на хиляди военнослужещи. За сметка на това се разсъждава на две страници за отдавна известните  четири основни задачи на Новата стратегическа концепция на НАТО. Вестникът, не цитира Соломон Паси, а сам предлага алианса за Нобелова награда?!

Хубаво е, че армейският вестник следва, макар и криволичейки, препоръчания от „Отбрана”път за разширяване на военната тема. Ала в материала "Красив е нашият войник" има бисери, достойни за енциклопедията на военния хумор. А точно уморителната страница с хумора, отегчителните страници "следва" или до болка втръсналия политически анализ за реформа на държавата  можеха да бъдат попълнени  с материали от голямата конференция в шуменския факултет на НВУ, където в над стотина доклада се поставят проблемите на бъдещата армия и военнообразователната система. Пак там можеше да се  коментират отпуснатите средства за военните вузове и да не се претупват материалите за академичната клетва на курсантите и срещата на министъра на отбраната с представители на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Хубава е страницата за  военния клуб в Русе, но може би защото се разказва само за традиции и история. С какво помага на клуба сегашната  ресорна агенция ? Трябва ли да напомняме, че коментарите, даже и спортните, / "Апаратчик ще се бори с ПФЛ"/, трябва да се подписват с истинските имена.

Бъдете здрави !

08.10.2010 г.

"Българска армия" плаши премиера с главнокомандващия

Otbrana.alle.bg

Пространен политически коментар във вестника завършва с едно предупреждение към премиера на България. Да не подава оставка и да не върви към предсрочни избори, защото там ни очаква  служебно правителство , което ще бъде назначено от президента-главнокомандващ. Продължават политическите заигравки  във военния вестник предназначен за деполитизираните си читатели, които би следвало да са най-голям процент от хората, които разгръщат вестника. Но някои от авторите в "Българска армия" едва ли знаят, че армията е деполитизирана институция. Забранени са и политическите наколенки. Иначе в този брой се следва пътя посочен от "Отбрана" и военните материали в армейския седмичник печелят територия. Оптимистично е представена Бялата книга. Има надежда и за зенитно-ракетни войски. Защитава се четиридесетгодишния полигон "Змейово".

1.10.2010 г.

Новата стара концепция на "Българска армия" - пред втори провал

otbrana.alle.bg

„Отбрана” приветства подобно развитие на нещата. Признаци за това има и в днешното петъчно печатно, впрочем електронно няма, издание на в. „Българска армия”. От 32 страници 8 са по проблеми на армията. Така вестникът дава надежди, че се приближава към своето предназначение. В този смисъл е удовлетворението от евентуалния провал на новата стара концепция, т.е. за армията да се пише дотолкова, доколкото вестникът носи наименованието „Българска армия”. Първият опит това да се случи бе през август и септември 2008 г. Той бе стопиран лично от тогавашния министър на отбраната, което бе в интерес на читателите. Все пак нали обществото трябва да знае какво става във войсковите поделения, за да даде своята подкрепа на промените, за които пледира политическото и военното ръководство на МО. Няма кой да направи това по-добре от военната медия, включително в. „Българска армия”. С 2-3 военни журналисти това обаче няма как да стане. Не е лошо вестникът поне да си върне кореспондентите в страната. Вече виждаме, че има някакво кадрово развитие. От празничния материал на четвърта страница долу чителят най-сетне разбра, че „Българска армия” има главен редактор. Макар че редакционното каре все още не дава такава информация. Може би в следващия брой ще научим кои са заместник-главните редактори? Така ще стане ясно кой за какво отговаря.

24.09.2010 г.    

"Българска армия" - скромно и пестеливо за Бялата книга

otbrana.alle.bg

„Отбрана” като постоянен читател на в. „Българска армия” потърси тази сутрин повече информация за представения вчера в МО проект на дългоочакваната Бяла книга за отбраната и Въоръжените сили. Все пак той е резултат от седеммесечен труд на 150 цивилни и военни експерти начело с ръководството на министерството. Едва ли има спор, че проектът е от изключителен интерес за военнослужещите и за всички, които имат дори и най-малкото отношение към отбранителната ни политика и намеренията на правителството в близките 4-5 години! За съжаление армейският читател ще трябва да отвори сайта на МО, за да се запознае с публикувания текст на Бялата книга или да чете други вестници и електронни издания. Днешното петъчно печатно седмично издание на „Българска армия” пише скромно и пестеливо за бъдещето на отбраната и Въоръжените ни сили. За сметка на това партийно-политическият анализ продължава да се радва на уважение от редакционния колектив. Не е лошо лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и другите партии да послушат съветите на вестника, чието предназначение, според публикуваното поздравление от министъра на отбраната, е да дава възможност както на военнослужещите, така и на обществото да придобият вярна представа за дейността на Българската армия и МО.

Историята писа две шестици на „Народна войска”, „Народна армия” и „Българска армия”. През седмицата вестникът навърши 66 години. „Отбрана” честити отминалия празник на всички поколения, които са работили в интерес на войската и народа. И на днешните военни журналисти, които макар и малко на брой, имат волята да пренесат воинското всекидневия на страниците на вестника. Дано успеят!

17.09.2010 г.  

"Българска армия" се поправя полека-лека

otbrana.alle.bg

"Отбрана" с удовлетворение констатира, че седмичникът "Българска армия" ,в навечерието на празника си, отчита препоръките ни и се поправя. В този брой  военните страници са  много повече от предишния и това вече го доближава до вестник за национална сигурност и отбрана.

Разбира се, сръбският военен министър не се е обидил от това, че под главата на "Българска армия" е казано, че армията му ще участва в стрелбите на Шабла с екипажи, а не с разчети. Други са причините да не пристигне. Но ние ще уточним терминологията-  зенитн-ракетните комплекси се управляват от разчети, а самолетите - от екипажи. Лошото е, че след като на 3 септември бе погребано електронното издание на вестника, читателите му ще научат за стрелбите на "Есен 2010" седмица по-късно, а не веднага. Пак по тази причина с две седмици закъснение стигна до тях и подробна информация за новата командна структура на армията.

Свита на кълбо, някъде долу на втора страница, е информацията за ротата от Сливен, която заминава за Босна и Херцеговина. Ало, миротворците ни са лицето на България пред света. Заради тях ни хвалят Обама и Европа. Заради тях армията ни е съюзническа и е задължително и вестникът да им отрежда полагащото се челно място, та дори и снимка.

Мазните препоръки към министър - председателя за изучаване на испанския модел няма да го доведат доникъде. Помним какви са последствията от съветите на бившия съветник ... Похвално е, че най-после  Мария Димчева даде интервю. В друг вестник навярно биха й потърсили отговор на въпроса за нокаута във военните клубове и изпращането на деца на лагер в чужбина без здравни застраховки. Полуслепите страници, дори и за независима България да са, не се четат.

На "терена" на спортните страници още чакаме да се появят материали за спорта в армията.

10.09.2010 г.

„Българска армия” съвсем забрави армията

otbrana.alle.bg

И този петък „Отбрана” разгърна 32-те страници на в. „Българска армия”. Там с голямо удовлетворение намерихме цели три страници за армията ни. Заслужава си да се прочете фолиото, което разказва за лекциите на министъра на отбраната и заместник-началника на отбраната при откриването на учебната година в академията. Нормално е читателят да потърси информация какво става в поделенията, когато политическото и военното ръководство правят преглед на силите и подготвят новата нормативна база за развитието на Въоръжените ни сили. Напълно логично е допускането, че друг вестник едва ли би го направил толкова професионално, колкото армейският. Изглежда в гарнизоните нищо не става, освен в Старозагорската бригада, на която е посветен един празничен репортаж. Поне такова е впечатлението от разгръщането на страниците. „Отбрана”, разбира се е наясно, че ваканция в армията никога няма.

В този ред на мисли увисват във въздуха 20-те реда коментар в защита на министъра на отбраната от една вестникарска публикация. Те дори не са подписани. От заглавието излиза, че „Българска армия” е пуснала някакъв балон. Съдържанието обаче ни ориентира, че това е сторил  друг вестник. Обикновено за такива материали поема отговорност главният редактор на изданието или в краен случай някой негов заместник. Такъв коментар никога не е анонимен! Знае се обаче, че вече четвърти месец вестник „Българска армия” няма такива. Най-вероятно това обяснява отсъствието на информации за войсковото всекидневие. Те най-добре биха защитили тезата, че оня материал в оня вестник от вторник е само един балон.

03.09.2010 г.

Ръководството на "Българска армия" почти излезе от анонимност

otbrana.alle.bg

„Отбрана” продължава да чете всяка седмица в. „Българска армия”. Вижда се промяна от миналия брой. Ръководството на изданието излезе от анонимност и си написа имената в редакционното каре. Само дето не се знае кой кой е. В момента 66-годишният вестник се оглавява от ръководен екип. Все още не е огласено, както е в целия периодичен печат, има ли главен редактор, има ли си той заместници, има ли редакционен състав. Колкото логично, толкова и не, в ръководния екип влиза директорът на дирекция „Информационен център на МО”?! За останалите читателят знае, че от известно време пишат във вестника. Жалко, че сред тях няма никой от военните журналисти. С това се обяснява и фактът, че от 32 страници едва 5 са посветени на армията. И тук обаче има някакъв „напредък”. В сравнение от миналия броят на военна страница е с една повече. Иначе броят е отново уникален. Опитва се да помири нацията, с което неусетно партизира и политизира облика си. Вестникът продължава да избягва в коментарите си проблемите на армията, включително и тези, които самото МО поставя, което прави чест на неговото ръководство. Очевидно и в това издание съвсем скоро политическата тема ще вземе връх. Дано прогнозата не се окаже вярна!

27.08.2010 г.

„Българска армия” превключи на ретро

 otbrana.alle.bg

„Отбрана” има навика да чете вестници. Веднъж в седмицата отваря и „Българска армия”. По наша информация в авиобаза „Граф Игнатиево” и сега има достатъчно пилоти, провеждат се включително и курсове за приучване на МиГ-29, за да бъдат публикувани, иначе големи, снимки на военнослужещи, които наистина са заслужили много, но отдавна са сдали летателните си костюми. Вестникът, който се издава от дирекция „Информационен център на МО” без главен редактор и редакционна колегия, все още смята американските военнослужещи за партньори, а не за съюзници. И без да се замисля дезинформира читателя, като сред снимките от съвместната българо-американска подготовка е наредил танкисти и артилеристи. Очевидно не е чул и какво каза последно министърът на отбраната, относно складовата база в Айтос.

По-нататък разбираме, че през 2011 г. българските ВВС ще празнуват 100-годишнината си. А през 2012 г. какво ще празнуват? Добре че БТА съобщава за заминаването на Трета охранителна рота за Кабул, че „Българска армия” да бутне информацията някъде долу на една от страниците. Има си и обяснение. Все пак това не е толкова важно за националната ни сигурност събитие, колкото „Приключенията край Софийските морета”. Но пак добре. Има нещо за войската. От 32 страници се събират със снимките 4-5 за армията и МО. Интересно колко ще бъдат през септември, когато вестникът ще наброява 48 страници? Иначе за датата 26 август, когато се навършват 20 години от подпалването на партийния дом в София, има доста информация, придружена с коментар. Макар че военният читател и преди него военният журналисти би трябвало да свързват 26 август 2010 г. с обявеното от министъра на отбраната последно обсъждане и приемане на резултатите от работата на 16-те работни групи по Прегледа на структурата на Въоръжените сили. Нали на тази основа парламентът ще приема Бяла книга за отбраната, правителството - План за развитие на Въоръжените сили, т.е. ще се чертае бъдещето на армията и от там на всеки военнослужещ и цивилен служител. А може би и на военните медии?

22.08.2010 г. 

Вестник остави флота без вертолети

otbrana.alle.bg

В последния си брой в. „Българска армия” със заглавието на челния си материал на първа странтица тържествено обяви, че флотът ни остава без „Пантери”, т. е. нашите ВМС няма да получат нито един от заложените в 11-те приоритетни проекта за модернизация на Въоръжените сили шест вертолета. Нещата очевидно не стоят така. По всяка вероятност не е разбрано изказването на министъра на отбраната Аню Ангелов в пленарната зала на Народното събрание при обсъждането и приемането на второ четене на актуализирания държавен бюджет. Идеята е три от шестте „Пантер”-а да отидат  и то във Военноморските сили, а не само във флота. Не за първи път се коментира такова решение, което се обуславя единствено от липса на достатъчно финансови средства.

Основните задачи, които изпълняват вертолетите "AS 565 МВ Panther" са търсене, следене и унищожаване на противникови кораби и подводници; нанасяне на удари по кораби на противника;  наблюдение и контрол на морското пространство; тактически въздушен транспорт на личен състав; бойно търсене и спасяване; водене на въздушно разузнаване и целеуказване. Договорът за доставка на 12-те вертолета „Кугар” за ВВС и 6-те „Пантер” за ВМС бе подписан от  министъра на отбраната Николай Свинаров и упълномощения представител на фирма "EUROCOPTER - EADS" - Франция Люк Берние - помощник-вицепрезидент по маркетинга и продажбите на 28 януари 2005 г. От началото на годината новите машини вече трябваше да кацат един след друг във вертолетната база „Чайка” на ВМС край Варна. Сега морските вертолетчици разполагат с Ми-14.  

11.07.1010 г.

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg