СОСЗР ви приветства с посещението ви в най-новото издание за национална сигурност, отбрана и въоръжени сили

Разминавания

 

МО отговори на реакцията на президента във връзка с предложенията за директор на сружба „Военна информация”

otbrana.alle.bg

От информацията на Пресцентъра на МО става ясно, че министърът на отбраната и представители на министерството са водили диалог с президента Георги Първанов, съпроводен и със съответните писма, във връзка с предварителното съгласуване на кандидатурата за директор на служба „Военна информация”. По-рано днес Прессекретариатът на държавния глава разпространи информация, че президентът е научил от медиите за предложението на правителството комодор Валентин Гагашев да оглави службата.

Пресцентърът на Министерството на отбраната е упълномощен да предостави следната информация:

„На 28 юли 2010г. (сряда)  министърът на отбраната Аню Ангелов, по негово искане, е  приет от президента на Република България във времето от 17.30 до 18.00 ч. По време на срещата министърът е информирал президента, че ще предложи комодор Валентин Гагашев за назначаване на длъжността директор на служба „Военна информация”. Доколкото му е известно, стенограма от тази среща не е водена.  

На 29 юли (четвъртък) в 9.30 ч. писмо   с предложението на министъра на  отбраната за назначаването на комодор Гагашев за директор на служба „Военна информация” е изведено от Министерството на отбраната, изпратено по куриер и депозирано в деловодството на президентската институция за съгласуване, според съществуващия ред за кореспонденция между двете институции.

По указания на министъра на отбраната на 30 юли началникът на политическия кабинет Йордан Божилов разговаря по телефона с главния секретар на президента Красимир Стоянов, с цел да получи информация за хода на съгласувателната процедура. Отговорено му е единствено, че материалът е получен и че се разглежда, но все още няма окончателно решение.

На 3 август министър Ангелов също провежда телефонен разговор с главния секретар на президента Красимир Стоянов по отношение на направеното предложение. Отговорът на г-н Стоянов  е същият.

Министърът на отбраната не е изпращал през м. април за предварително съгласуване от президента на Република България предложение за назначаване на директор на служба „Военна информация”. В изпратените на 19 и 23 април списъци за съгласуване с президента не фигурира предложение за директор на службата, което е видно от приложените писма.

Министърът не би могъл да подведе Министерския съвет, след като от стенограмата от заседанието на 4 т.м. е видно, че той е обяснил подробно, че не е получил отговор за съгласуване или несъгласуване от президента на Републиката, както и причините за внасянето на проекта за решение точно на това заседание.

Министърът на отбраната познава Конституцията и законите на страната и знае правомощията както на президента, така и на останалите държавни органи. С решението на Министерския съвет се предлага на президента на Републиката да назначи и да повиши в звание лице от висшия команден състав, а не да го приподпише. По-нататък президентът на Републиката е в правото си да определи своето отношение по направеното предложение.”

05.08.2010 г.

Президентът не знаел за кандидатурата на комодор Валентин Гагашев за шеф на военното разузнаване

otbrana.alle.bg

Държавният глава разбра от медиите, че има персонално предложение на Министерски съвет за нов директор на служба “Военна информация”, за което президентът не е давал съгласие в предвидената процедура. Очаква се предложението на МС да бъде получено в президентската администрация. На заседанието си в сряда по попредложение на министъра на отбраната правителството предложи за директор на службата комодор Валентин Гагашев, който да бъде повишен в звание „контраадмирал”. В тази връзка Прессекретариатът даде информация за хода на събитията и за принципната позиция на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили.
През април-май 2010 г. президентът е подкрепил становището на Съвета за отбрана и предложението на самия министър новият началник на служба “Военна информация” да бъде от състава на самата служба. Тогава е постигнато съгласие и за офицера, който да наследи сегашния началник. Президентът продължава да смята, че принципът на приемственост е работещ за такава служба, чиято дейност се оценява високо от партньорските служби. Тази своя позиция президентът е обосновал и пред премиера.
Преди 20 дни министър Аню Ангелов направи предложение в 10 позиции за кадрови промени във Висшия военен състав. Президентът даде съгласието си по девет от тях и върна предложението за нов ръководител на служба “Военна информация”, което се разминаваше с предишното, основано на съгласие. Без да чака официалната позиция на президента, министърът прокарва ново предложение през Министерски съвет, (което поразително напомня действията на един бивш министър относно дипломатическите назначения).
Острата реакция на Президентската институция е предизвикана преди всичко от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от конституцията и законите, а от Устройствен правилник на Министерски съвет.
Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че Президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерски съвет, т.е. президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не приподписва като деловодител решението на МС.
Очевидно министърът грубо е подвел Министерски съвет и се опитва да заблуди обществото.
Решението си по случая държавният глава ще вземе след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения.

05.08.2010 г.

 

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg