СОСЗР ви приветства с посещението ви в най-новото издание за национална сигурност, отбрана и въоръжени сили

Миротворци

Наши миротворци в Кабул направиха дарение за местните жители

otbrana. alle,bg

Военнослужещи от българския контингент, който участва в операцията на НАТО в Афганистан, направиха дарение на дом за военноинвалиди и сиропиталище в квартал на Кабул. Българските военнослужещи предоставиха вода, одеала, чаршафи и ученически пособия съобщи Пресцентърът на МО. Дарението е израз на уважението към местните жители и  бе връчено на кмета на квартала Мухамат  и  на директора на училището Рахман в присъствието на деца от сиропиталището и на стотици жители на града.

03.09.2010 г.

Плащат по 500 долара на американските воини, които знаят руски и чеченски

Красен Бучков

По 500 долара получават ежемесечно американските воини от Военновъздушните сили на Съединените щати, които  знаят чужд език и най-вече руски и чеченски, информира вестник "Правда". Голямата премия се налага от опита на американските рейнджъри от войните в Ирак и Афганистан. Американските  военни експерти  са стигнали до извода,че успешното изпълнение на мисиите и операциите зад граница в в голяма и пряка зависимост от способността  на военнослужещите да общуват пряко с  жителите на държавата, където се провежда операцията.

Поощряването на изучаването на руски и кавказки езици в руската Академия за геополитически проучвания свързват с амбициите и подготовката  на Съединените щати да разположат свои бази в много от бившите съветски републики в Азия.

Миротворци

Българите дариха обредни животни за курбан и си пожелаха с афганистанците „Рамадан Мобарак”

otbrana.alle.bg

Националният командир на контингента ни в Кабул полковник Димитър Шивиков, командирът на Втора рота за охрана на външния периметър на летище „Кабул” майор Иван Иванов, военнослужещи от ротата, както и офицерите от националния елемент старши лейтенант Иван Запрянов и лейтенант Димитър Полихронов, посетиха шест населени места в област Дех Сабз - втората по големина административна единица в провинция Кабул с население около 150 000 души. Целта на визитата е била да се дарят обредни животни за курбан, непосредствено преди началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, става ясно от съобщението на Пресцентъра на МО.

Нашите военнослужещи се срещнали с областния управител господин Хаджи Рафик, който изразил огромното си задоволство от българската инициатива, предприета в навечерието на Рамадан. Хаджи Рафик изтъкнал приятелските отношения между България и Афганистан през годините, както и историческата връзка между двата народа, като подчертал изключително позитивното настроение на местното население в област Дех Сабз към българските военнослужещи, изпълняващи там своите задачи. Значителна част от областта, заедно с ключови населени пунктове, влиза в зоната за отговорност на българския контингент.

Лично заместник - областният управител придружил българските военнослужещи до всички населени пунктове с осигурен от началника на районното управление полицейски ескорт. Нашите пратеници са посетили селата Тарах Кхел, Бахтияран, Паймонар, Дее Яя, Кважа Чащ, както и населено място за хора с недъзи, северно от летището. Във всяко едно от тях българските воини дарили обредни животни, както и значително количество бутилирана питейна вода. 

Навсякъде българските воини били  посрещнати лично от малеците (старейшените) на гореспоменатите населени места и ходжите,  измежду които тези на най-големите населени места в Дех Сабз, а именно Хаджи Хан Саид - старейшина на Паймонар, Хаджи Акбар – старейшина на Тарах Кхел, Хаджи Абдул Насър – старейшина на Бахтияран. Полковник Шивиков подчертал значимостта на настъпващото събитие за мюсюлманите, както и символиката на даряване на обредни животни, които ще бъдат принесени в жертва в името на Аллах, непосредствено преди началото на постите през месец Рамадан.

Старши лейтенант Запрянов  изтъкнал множеството прилики между двете основни религии, както и духовната връзка между тях. Даряването на животните е в знак на уважение към афганистанския  народ, към неговите традиции, религия и древна култура. На срещите са били подчертани   връзките между двата народа, датиращи от хилядолетия. Дарението е най-вече израз на  съпричастност към огромните страдания и лишения и проявен героизъм през всичките тези периоди на раздор и война в страната. От своя страна, малеците посочили своята искрена благодарност, като заявили, че ценят всяко нещо, дадено с чисти и искрени намерения, за което не се и съмняват, когато става въпрос за българи. В края на всяка среща българи и афганистанци си пожелавали „Рамадан Мобарак” (благословен Рамадан) и си обещавали, че тази инициатива няма да е единствената по рода си занапред.

Рамадан е религиозно честване за мюсюлманите през периода на деветия месец от 354-дневния Ислямски календар. През месец Рамадан, Аллах открива Светия Коран на Пророка Мохаммед. Афганистанците  произнасят това особено значимо събитие “Рамазан”.  Рамадан е период на вътрешно посвещение и обръщане към Аллах, чрез упражняване на самоконтрол, извършване на богоугодни дела и силна вяра, демонстрирайки всичките възвишени добродетели, цитирани в Корана. Основната идея е постигане на духовно пречистване на вярващия от собствените си пороци и грехове.

09.08.2010 г.

На снимката – момент от срещите

Снимката е предоставена от Преасцентъра на МО

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg