СОСЗР ви приветства с посещението ви в най-новото издание за национална сигурност, отбрана и въоръжени сили

Дръзки

Дръзки

Балансиран флот без подводници няма

 

Капитан I ранг Станко Станков, офицер от резерва на ВМС, председател на Управителния съвет на Съюза на подводничарите в България: „Вярно, нашата „Слава” е на предела на експлоатацията си, от гледна точка на модерно въоръжение и енергоресурс. Но е действаща! Старите моряци казват: „Стара риба няма”!”

 

Капитан I ранг от резерва Станко Станков е роден на 14 септември 1954 г. в гр. Омуртаг. Военната си кариера завършва като началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров” през 2007 г. Бил е началник на управление “Материално-техническо и медицинско осигуряване” в Главния щаб на ВМС; заместник - командир на Военноморска база Варна; началник на щаба на Военноморска база Варна; заместник -началник на оперативен отдел в Главния щаб на ВМС; заместник - началник на щаба на Военноморска база Варна; командир на дивизион подводници; началник на щаба на дивизион подводници; командир на подводница; старши помощник - командир на подводница; помощник - командир на подводница. командир на БЧ-3 на подводница; командир на БЧ-1 на подводница.

Съюзът на българските подводничари е учреден на 15 юли 2007 г. от група ветерани и подводничари на действителна служба. Почетни членове на съюза са всички подводничари, служили на подводниците тип „Малютка” в периода 1948-1958 година. Повече – в сайта www.submariners-bg.com

 

Интервю на полковник /р/ Спирдон Спирдонов

 

- Г-н капитан, България остава без подводници, а от там и без подводен флот. Отива си един род войска. Това бе заявено лично от министъра на отбраната Аню Ангелов. Как ще коментирате този факт, включително и от гледна точка на националната ни сигурност?

 

- Националните морски пространства на държавата са източник на огромни

ресурси, за това тяхната грамотна експлоатация е от жизнен интерес за страните, притежаващи излаз на море. Един от най-важните елементи на морската стратегия на всяка държава (каквато България все още няма!) е защитата на нейните интереси в тези пространства. А това безспорно изисква изграждане, поддържане и развитие на модерни  и балансирани Военноморски сили.

Е, какъв ти балансиран флот, без подводници? Как ще се обучават екипажите на патрулни кораби, като няма действаща лодка? Ще кажете – на симулатори? То, ако беше така, всички рибари щяха да стоят в къщи, пред компютрите и да ловят риба виртуално. Но не и да ядат, защото „сухо дупе риба не яде”! Същото се отнася и за  подготовката на състава на морската вертолетна авиобаза, специалните части на флота и за кого ли не?

 

- Как бихте коментирали снемането на подводницата „Слава” от въоръжение?

 

- Как, освен като прибързано решение, под натиска на икономическата и финансова криза в страната. Военнополитическото ръководство на държавата ни положително знае, че подводницата е  единственото средство, което може да бъде скрито в нашето Черно море. И оставайки скрито, да води наблюдения на обширни морски пространства, да следи, и при необходимост да контролира трафика, ако щете и на хора, на оръжия и наркотици! Известно е, че само констатираното отсъствие на подводница от нейната база повишава незабавно в пъти напрежението на театъра. Всеки, тръгнал в морето да върши нещо нередно има „едно на ум”!

А подводницата не е най-скъпият кораб. Вярно, нашата „Слава” е на предела на експлоатацията си, от гледна точка на модерно въоръжение и енергоресурс. Но е действаща! Старите моряци казват: „Стара риба няма”! И с корабите е така – има поддържани и неподдържани кораби! Във Варна миналата година гостува учебният ветроход на италианската военноморска академия в Ливорно – „Америго Веспучи”. Перфектен кораб! На неговия борд, през 1933 -1934 година, покойният бай Христо Кукенски, по късно командир на нашия ескадрен миноносец, е правил околосветско пътешествие, като кадет! А?

Редица  държави поддържат в състава на флота учебни подводници. Целта е да не се прекъсва сложният процес, наречен „подводно плаване”. То се гради десетилетия, а се унищожава за месеци! Затова трябва да имаме поне учебен подводен кораб! Ако ще да стои в базата и на него да се учат, или само да дишат вътре! Качете се на борда на лодката и ще разберете защо...

 

- Има ли приложение днес стратегията за „подводната война”?

 

- Ако няма, защо великите сили строят подводни крейсери? Въоръжени с по двадесет и четири стратегически ракети, всяка с по дванадесет бойни глави най-малко? Само заради вица ли? „Залп, и няма Ню Йорк, Москва, Маями, Петербург, Холивуд и още двеста осемдесет и три „цели”?

В наши дни естествено не може да има подводна война, базирана на принципите на гросадмирал Дьониц. Днес, в света „вървят” две войни –информационната и ресурсната. Може би обратно, защото без ресурс няма развитие на информационните технологии. А от тяхното развитие в конкретната област, зависи колко бързо дадената държава, респективно Въоръжените й сили „въртят” когнитивния цикъл – „Наблюдение-Ориентиране – Решение - Действие” (НОРД). Защото в съвременните въоръжени конфликти, били те и по Хънтингтън, който го върти по-бързо, той печели, тъй като изпреварва противника! Да е жив и здрав професор Семерджиев – отвори ми очите преди единадесет години!

 

- Ние ли сме единствената Черноморска държава без подводници? Как решават този въпрос съседите ни?

 

- Освен Турция, която поддържа имперска подводна марина, черноморските държави, които могат да се похвалят с подводници са България, Румъния, Русия и Украйна. Питайте военното разузнаване, макар, че то, горкото, е жертва на махленски борби, но по мои данни последните имаме по една подводница в строя, „на куц крак”. Братята румънци през 1985 година получиха подводница проект 877 – „Варшавянка”, натовски клас „Кило”, но тъй като при тях процесът бе прекъснат за дълго време, скоро я „качиха на камъните” и оттогава тренират с нашите лодки. Не зная как е в Украйна, а руснаците бавно, но сигурно губят гордостта на руския флот – Севастопол. Ще кажете – удължиха им договора! Като го удължиха, аз честитих на своите стари приятели, а контраадмирал Юрий Михайлович Ничик ми отговори: „Това, Станко е до следващото ни правителство”! И при тях, както при нас, всеки, който дойде на власт, решава да започне от начало, рушейки всичко старо – и лошо и хубаво!

 

- Коя е основната мисия на Съюза на подводничарите в България?

 

-  Основната ни мисия е да работим за изграждане на модерно гражданско

общество в Родината. Естествено да  пазим свято паметта, традициите, да възпитаваме младите хора в любов към морето и подводния свят.

 

- Как пазите тридициите на подводния ни флот?

 

- Най-значимото ни постижение, в тясно взаимодействие с Община Варна, е решението за превръщане на една от подводниците в музей на вода или на сухо. Имаме си музейна сбирка, която обогатяваме непрекъснато. Имаме си библиотека, броят на томовете в която расте, като бамбуково връхче! От скоро си имаме и клуб, в който ше работим непрекъснато за каузата. Работим с клуба „Предизвикателство – млади моряци” – помагаме им в морските спортове. Най-много имаме... идеи! Дай Боже да ги реализираме, една по една... Хубавото – по-малко...

 

- Каква международна дейност развивате?

 

- Имаме договори за сътрудничество с Австрийския военноморски съюз, с

Всеукраинската асоциация на ветераните – подводничари, с Петербургски клуб на випускниците на Севастополското инженерно военноморско училище. На прага сме на Международната морска конфедерация (INTERNATIONAL  MARITIME  CONFEDERATION), в чийто конгрес ще участваме през октомври в Австрия, като наблюдатели и където ще бъдем приети може би догодина. Международните контакти изискват сериозен ресурс, с какъвто ние все още на разполагаме. Ако, разбира се, не броим факта, че имаме почти петстотин членове, включително британци, руснаци украинци, както и секции в София, Русе, Силистра, Козлодуй, Априлци.... Съюзът е отворена организация за всички, които обичат морето и споделят целите ни!

 

- Радвам се, че се отзовахте на молбата ни за това интервю.

 

- Позволете ми от името на УС на СПРБ и лично от свое име да ви благодаря за поканата! Дано повече подводничари прочетат тези редове и дойдат при нас – на борда!

 -----------------------------------------

Последен ритуал на субмарината

 

Валентин Димитров, сп. „Клуб Океан”: „Два курса на претоварения катер по вода и с повече от 40 автомобила по суша многолюдното подводно братство се стече на 20 август в района на Военноморска база Варна, за да отбележи 56-ата годишнина от възстановяването на българското подводно плаване и втората година от създаването на дивизиона за подводни операции – наследник на формирания на 18 август 1954 г. дивизион подводници – 3 единици от проект M-XV („Малютка”). След вдигането на военноморския флаг и гюйса на подводница „Слава” в емоционалното си слово командирът на дивизиона капитан I ранг Камен Кукуров, отбелязвайки достойната служба на подводничарите през годините и на личния състав на поделението в сегашния труден период, каза, че това не е последния подобен ритуал на субмарината. Със своя заповед той награди офицери, старшини и матроси от дивизиона. Председателят на СПРБ капитан I ранг от резерва Станко Станков също връчи грамоти на подводничари и членски книжки на новоприети членове на съюза. Подводницата бе разгледана от семействата на екипажа.
В светлината на официално обявеното от министъра на отбраната предстоящо закриване на подводния компонент на българските ВМС, вниманието на озадачените (най-меко казано) ветерани, бе привлечено от музея на дивизиона – онова, което след време единствено ще говори за мъжеството и всеотдайността на военните моряци, служили в него. Съществува идея музеят да бъде преместен в подземното помещение под открития два дни по-рано Клуб на подводничаря в центъра на Варна.”

 

Дръзки
Нови 23 лейтенанти във ВМС

otbrana.alle.bg

23 курсанти, от които 4 момичета, преминали успешно курса на обучение във ВВМУ по специалностите “Корабоводене за ВМС”, “Корабни машини и механизми за ВМС” и “Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”получиха днес офицерски пагони и дипломи на тържествен ритуал. Първенец на “Випуск 2010” - курсанти е курсант-мичман Ивелин Иванов Иванов от специалност “Корабоводене за ВМС”, съобщиха от училището.

Строя на курсантите прие председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Пагоните на първенеца на випуска - лейтенант Ивелин Иванов и на отличниците на специалностите - лейтенант Александрина Ангелова, лейтенант Гергана Тотева и лейтенант Красимир Георгиев бяха връчени от министъра на отбраната Аню Ангелов. Лейтенантски пагони випускниците получиха от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и началника на ВМС контраадмирал Пламен Манушев.

В събота министър Ангелов връчи отличия във връзка с празника на ВМС. Почетен знак „Св. Георги” – първа степен получи началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Същото отличие, но втора степен бе за командира на ВМБ – Варна комодор Емил Ефтимов, а с грамота бе удостоен командирът на ВМБ – Бургас комодор Георги Матев.

08.08.2010 г.

На снимката: От името на випуска слово на благодарност произнесе първенецът на лейтенант Ивелин Иванов.

Снимка: Сайт на ВВМУ

Дръзки
Завърши поредният випуск студенти на ВВМУ

otbrana.alle.bg

155 студенти (с образователно-квалификационна степен „магистър” - 24 и 131 с образователно-квалификационна степен „бакалавър” ) по специалностите „Корабоводене”, „Корабни машини и механизми”, „Корабна радиоелектроника”, „Електрообзавеждане на кораба”,  „Технология на кораборемонта”, „Технология и управление на флота и пристанищата” и „Речно корабоплаване” от “Випуск – 124” ( 2006 - 2010 година) на ВВМУ “Н.Й.Вапцаров” получиха дипломите си на тържество  във Фестивален и конгресен център – Варна. Първенец на випуска с успех 5.92 е студент Радослав Валентинов Борисов от специалност ”Корабоводене”, съобщават от училището. Неговата диплома бе връчена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Радослав Борисов бе награден със златен пръстен на випускника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

В тържествената промоция на студентите  от „Випуск - 124” присъстваха още началникът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, областният управител на Варненска област Данчо Симеонов, Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил, председателят на Управителния съвет на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище Петър Тухчиев, ръководители и представители на фирми и организации свързани с морския бизнес и индустрия. Празникът завърши с изпълнение на химна на ВВМУ - “Чеда сме ние на морето” и изпращане на бойното знаме на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

07.08.2010 г.

На снимката: Част от щастливите студенти, които завършиха висшето си образование във ВВМУ.

Българските ВМС през първото полугодие на 2010 г.

Спирдон Спирдонов

През отчетния период, се посочва в анализа на МО за изпълнение на бюджета за първото полугодие на 2010 г., Военноморските сили провеждаха подготовка за участие в целия спектър от мисии и задачи, гарантиращи суверенитета и сигурността на Република България и защита на териториалната й цялост, защита на националните интереси в морските пространства и участие в колективната отбрана на НАТО с изпълнението на следните мероприятия:

- участие в Силите за отговор на НАТО от 14 ротация;

- подготовка за участие в Силите за Общата европейска политика за сигерност и отбрана, бойна група на Европейския съюз (БГ HELBROC (2011 г.);

- подготовка и участие в активация на оперативната група за военноморско сътрудничество „BLACKSEAFOR”;

- подготовка за сертификация на кораби от състава на декларираните сили (фрегата, миночистач и минен ловец).

Проверката на готовността на модулните формирования за действия в зимни условия се осъществи чрез провеждане на тренировка на Поста за търсене и спасяване на ВМС съвместно с постовете за аварийно-спасителни работи на вмб Варна и вмб Бургас на 28.01.2010 г.

На 16.04.2010 г във Варненски залив бе проведена операция по търсене и спасяване от корабите, сформиращи оперативната група за военноморско сътрудничество „BLACKSEAFOR”, ръководена от Поста за търсене и спасяване на ВМС.

По искане на областните администрации на гр.Варна и гр.Бургас, групи за обезвреждане на невзривени бойни припаси от под. 32140 и под. 32890 извършиха действия по разузнаване и унищожаване на открити боеприпаси. В резултат на предприетите мерки и действия бяха унищожени 4 бр артилерийски снаряди (мини).

Беше разработено и утвърдено от министъра на отбраната длъжностно разписание за Щаб на Военноморските сили с щатен числен състав 2% от общия състав на Военноморските сили.

Бреговите части и подразделения изпълниха планираните тактически учения, тактико-строеви занятия и упражненията по използване на техническите средства към тях: Тактически учения на полк – 1 бр.; Батальонни ТУ – 5 бр.

Корабите проведоха планираните тактически учения и бойни упражнения към тях: Тактически учение на единичния кораб – 34 бр.

Сдадени бяха планираните курсови задачи и бойни упражнения съгласно годишните планове до месец юни включително.

През април 2010 г. 40 парашутисти от ВМС взеха участие в съвместната българо-американска подготовка и учението „Тракийска пролет 2010” изпълнявайки дневни и нощни парашутни скокове.

През юни 2010 г. 25 военнослужещи от ВМС участваха в съвместна подготовка на подразделения от Силите за специални операции на САЩ и подразделението „Специални сили” на ВМС на Р България, се посочва в анализа.

06.08.2010 г. 

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg